7 de març 2011

Arbres monumentals del Ripollès: Tres aportacions

El passat dissabte, dia 5 de març de 2011, amb uns amics varem fer una excursió per la zona de Baubs i Muiols.

En el recorregut varem tenir oportunitat de veure tres exemplars d'arbre monumental. Dos dels exemplars, lamentablement, formen part d'una passada història vegetal, ja que estan morts i cal sumar-los a la llista d'arbres monumentals desapareguts de la comarca.


Imatge: Restes del faig de la font del mateix nom o de Casadesús, al costat del camí carreter que porta fins a la casa.
Un d'ells era el faig que hi havia a la font del faig o de Casadesús. El tronc, molt deteriorat ja, resta al costat del camí carreter, quasi totalment planer, que porta de la font a la casa de Casadesús.

El segon exemplar que podem posar en la llista d'arbres morts és el Pi Gros de Clarella, que donada la seva extraordinària monumentalitat donada nom a tota la baga, baga del Pi Gros.

Imatge: Capçalera del Pi Gros de Clarella, totalment estroncada.
Imatge: El tronc del Pi Gros de Clarella apunta al cel.

Com podeu veure sols resta del gran Pi Gros de Clarella el tronc principal, estant la capçalera totalment estroncada. Per l'estat del tronc i de la capçada, cal pensar que no fa gaires anys que va tenir lloc l'accident metereològic que ha provocat la mort d'aquest arbre.

El Pi Gros de Clarella era de considerables dimencions. A l'alçada d'un metre i mig, era possible abraçar-lo entre dos persones. Estem parlant d'un diàmetre considerable per a un pi.

La causa de la pèrdua d'aquesta exemplar especialment interessant, cal pensar que fou un llamp, ja que en els entorns no hi ha restes d'altres arbres tombats a causa d'una buforrada o torbonada.

Tenim, doncs, que donar de baixa en la llista d'arbres monumentals del Ripollès a aquest exemplar situat dins del termini municipal de Ripoll, a la zona de Baubs i Muiols, dins de les propietats que havien estat dels Molinou i que per matrimoni de la pubilla passaren als Casadesús.

Però aquestes dues baixes importants en l'inventari d'arbres monumentals del Ripollès té un contrabalanç amb la possibilitat d'incloure en el llistat el roure de Casadesús, un impressionant exemplar situat sobre la casa de Casadesús.

Sembla estrany que aquesta magnífic exemplar, en la mateixa carena i tant prop de la casa senyorial de Casadesús, no hagi estat mai estamentat, quan mereix clarament ésser mencionat.


Imatge: Roure de Casadesús, situat sobre mateix de la casa, a la carena.