9 de març 2010

Arbres monumentals del Ripollès: el roure del coll de Jolis

El roure del coll de Jolis

En un dels articles de la sèrie sobre els arbres monumentals de la comarca del Ripollès varem fer una relació de roures oficialment monumentals: els roures d’Engelats (Campelles), Galanic o Glanic o de Llimós (Les Llosses), el de Perramon (Ribes de Freser) i el malahuradament desaperagut de Vilardell (També dins del temr municipal de Ribes de Freser).

Per fer companyia a aquest conjunt de roures monumentals crec que cal presentar un exemplar magnífic que es situat en un lloc no remot, però d’accés molt específic.

Es tracta del roure del coll de Jolis, a les Llosses.

El coll de Jolis és un indret que comunica la vall de la riera de Corbera, un afluent del Marlès, de la vall de la riera de Jolis, un afluent de la riera de les Llosses i per tant del Ter. És un roure, doncs, situat clarament en un aiguavés.

La veritat és que el roure del coll de Jolis és un arbre que impressiona i la seva ubicació en el planel del coll li confereix una presència impactant. En el planell del coll de Jolis hi ha dues basses d’aigua, que vessant cap el Ter.

A l'espectacularitat del roure del coll de Jolis cal afegir que les fotos foren fetes en unes condicions ambientals que li conferien un atractiu complementari, una bruma fantasmagòrica.
_____
Imatge: El Roure del coll de Jolis. amb alguns detalls del tronc.