9 de març 2010

Arbres monumentals del Ripollès: Arbres del camí ramader del Lluçanès

La importància del camí ramader del Lluçanès, que atravessa la part occidental de al comarca del Ripollès, ens és avui poc evident, quan foren en els seu moment un element bàsic de l'economia de la comarca.

En aquest camí ramader, podem trobar alguns arbres monumentals com el roure arrugat de les Llosses, el Pi centenari de can Carles (del que ja hem parlat en un altres article, i dos faigs de gran emballum, a la baga de Mordolar, entre els coll de Faig General i Palomera.
_____
Imatge: El roure arrugat de Santa Maria de les Llosses.

L’arrugat de les Llosses

El roure Arrugat de les Llosses és en una lloc preeminent del municipi, en el pla de Capdevila, al costat de l’església de Santa Maria de les Llosses i del camí ramader del Lluçanès.

El nom d’Arrugat té un ple sentit quan s’admira el tronc d’aquest arbre.

Cal dir que la zona on es situat el roure era un dels llocs de returada del camí ramader. Estem molt al costat de les Selles, una casa important dins del sistema general que suposava el camñí ramader dels Lluçanès.
______
Imatge: Localització d'un dels faigs monumentals de la baga de Mordolar, segons Ramon Vinyeta.

Faigs del camí ramader del Lluçanès a la baga de Mordolar
El camí ramader del Lluçanès és una via de comunicació que donava la seva importància dins de la vida comarcal no podia estar absent en un catàleg d’arbres monumentals.

Entre les Llosses i Gombrèn, el camí ramader del Lluçanès ascendeix fins el coll de Faig General. Alguns, l’Alpina, per exemple, en algunes de les seves edicions fa el flac favor de nomenar el coll com Fatgeneral.

El mateix nom ens hauria d’alertar. Molt segurament en aquest indret hi havia un arbre monumental, del que sols resta el toponímic. Estem a poques passes dels rasos de Llentes i de Tubau, zones de pastura estival de gran nomenada.

Malgrat que l’absència del faig general del toponímic, en aquest lloc, entre el coll de Faig General i el coll de Palomera, a la baga del Mordolar, podem trobar, com amínim, dos faigs d’impressionant factura.
_____
Imatge: Un dels faigs monumentals del camí ramader del Lluçanès entre els collsde Faig General i de Palomera.

Els dos faigs monumentals del camí ramader del Lluçanès en el seu pas per la baga del Pedró de Tubau. Tots dos son situat al costat nord del camí. El primer és situat bastant amunt, passada la carena de les Girades i abans d'arribar a coll de Faig General (42º13'30.3"N 002º03'05.4"E).Té una grossa branca trencada. El segon exemplar de faig monumental es situat entre el collet de les Xicotes i la Carena de les Girades.